Jistě má každá z nás ve svém šatníku sukně, šaty či košile, které se po praní musí žehlit, protože jsou zmačkané. A dokonce i takové šaty či sukně, které po chvíli sezení vypadají, jakoby jsme se s péčí o ně neobtěžovaly, ačkoliv jsme je doma zdlouhavě žehlily. Čím to je, že se něco mačká a něco ne?
Záleží samozřejmě na materiálu! Existují vlastně dva aspekty, které určují, zda se oblečení bude mačkat nebo ne. Prvním je druh materiálu a druhým postprocesní úprava.
Zpravidla platí, že materiály umělého původu se mačkají málo, materiály živočišného středně a ty rostlinného hodně. Umělá i přírodní vlákna mají své výhody i nevýhody a pro dokonalé využití obého se z nich dělají směsi. Přičemž nejčastější bývá směs bavlny (jež dodává příjemnost a prodyšnost), elastanu (pro lehkou pružnost) a polyesteru (právě kvůli snížení mačkavosti).
Následující tabulka přehledně shrnuje, co a jak se mačká:
Stupeň mačkavosti | Materiál | |
---|---|---|
nízká | PA, PES, PVC | |
střední | přírodní hedvábí, vlna, triacetát | |
vysoká | PP, PAC, bavlna, len, viskóza, acetát |
U mnohých přírodních materiálů se však provádí nemačkavá úprava tzv. síťováním. Látka se jednoduše “naimpregnuje”, aby se vlákna tolik nemačkala.