Materiály, které se nemačkají… a ty, které se mačkají

Jistě má každá z nás ve svém šatníku sukně, šaty či košile, které se po praní musí žehlit, protože jsou zmačkané. A dokonce i takové šaty či sukně, které po chvíli sezení vypadají, jakoby jsme se s péčí o ně neobtěžovaly, ačkoliv jsme je doma zdlouhavě žehlily. Čím to je, že se něco mačká a něco ne?

 

Záleží samozřejmě na materiálu! Existují vlastně dva aspekty, které určují, zda se oblečení bude mačkat nebo ne. Prvním je druh materiálu a druhým postprocesní úprava.

Zpravidla platí, že materiály umělého původu se mačkají málo, materiály živočišného středně a ty rostlinného hodně. Umělá i přírodní vlákna mají své výhody i nevýhody a pro dokonalé využití obého se z nich dělají směsi. Přičemž nejčastější bývá směs bavlny (jež dodává příjemnost a prodyšnost), elastanu (pro lehkou pružnost) a polyesteru (právě kvůli snížení mačkavosti).

Následující tabulka přehledně shrnuje, co a jak se mačká:

Stupeň mačkavosti Materiál
nízká PA, PES, PVC
střední přírodní hedvábí, vlna, triacetát
vysoká PP, PAC, bavlna, len, viskóza, acetát

U mnohých přírodních materiálů se však provádí nemačkavá úprava tzv. síťováním. Látka se jednoduše “naimpregnuje”, aby se vlákna tolik nemačkala.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *